sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Tyrnijuustokakku

Pelotti... nimittäin tämän kakun maku! Olen varmaan nuoruudessani saanut tyrnimehu-kiintiön täyteen... hiukan jos niiskutti tai valitti kurkun kipeyttä, niin johan oli hieman lämmin tyrnimehu-lasi nenän edessä ja juotava oli :) En silti valita... tyrnissähän on c-vitamiinia ihan valtavasti, ja sehän on flunssan hyvä selättäjä!

Pelko oli turha! Kakku on herkullisen täyteläistä! Tarun (jonka blogista siis ohjekin on) vinkistä käytin mascarpone-juustoa. Mascarponen rasvaprosentti on sen verran korkea, että pehmentää sopivasti voimakasta tyrniä. Jos käyttää vähärasvaista tuorejuustoa, Tarun mukaan kakusta tulee hapan.

Käytin kakkuun tyrnikastiketta. Kastikkeen olen ostanut eurajokilaiselta mehiläisharrastajalta Marja Koskenkorvalta (heillä myynnissä mm. lähihunajaa, hunajaisia hyytelöitä, hilloja ja marjakastikkeita).


Ohje suoraan Tarulta:

18 cm vuokaan:

Pohja:
120 g kaurakeksejä (käytin digestive-keksejä)
60 g voita

Täyte:
2 dl vispikermaa
200-300 g maustamatonta tuorejuustoa (mulla mascarpone)
1 dl (laimentamatonta) tyrnimehua (mulla 1 dl tyrnikastiketta)
noin 1½ dl sokeria (maun mukaan)
2 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä

Kiille:
½ dl (laimentamatonta) tyrnimehua (mulla ½ dl tyrnikastiketta)
1 + ½ dl vettä
1½ rkl sokeria
2 liivatelehteä

Murskaa keksit ja lisää siihen sulatettu voi. Painele 18 cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit. Vatkaa vaahtoon tuorejuusto. Ota mehusta pari ruokalusikallista lasiin sivuun ja sekoita loput mehut vaahdon joukkoon. Kiehauta mehu lasissa mikrossa ja sulata siihen liivatelehdet, kaada ohuena nauhana samalla sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna olla jääkaapissa ainakin tunti ennen kiilteen lisäämistä.

Kiillettä varten laita liivatelehdet likoamaan. Sekoita pienessä kulhossa tyrnimehu, 1dl vettä ja sokeri. Sekoittele ja anna sokerin sulaa. Maistele mehun maku itsellesi sopivaksi. Kiilteen mehu saisi olla kirpsakkaa, se raikastaa kivasti pehmeää täytettä. Kiehauta kattilassa ½dl vettä ja liota liivatelehdet siihen, lisää ohuena nauhana mehuun. Kaada mehu täytteen päälle lusikan avulla (ettei täytteeseen poraudu reikää) ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi tai mielellään yön yli.

7 kommenttia:

  1. Vitsit kun tää on hyvää! Just joku päivä tästä haaveilin! :D Vielä ois tyrnimehua pakkasessa jemmassa... ;) Musta on ihan mahtavaa kun mun ohjeet kelpaa sulle ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliko toi kastike makeutettua??

      Poista
    2. Kyllä, kastike oli makeutettua, joten sokeria laitoin vähemmän.
      Tämä kakku kyllä oli todella herkkua ja niinkuin Raisakin totesi, syksyinen kakku.
      Sun ohjeet on ihan parhaita ♥

      Poista
  2. Kauniin värinen, oikein syksyinen kakku. Kuulostaa tosi herkulta.

    VastaaPoista
  3. Upean ja herkullisen näköinen kakku! Tää on niin hauskaa, kun bongaan sekä sinulta että Tarulta näitä Tarun ihania reseptejä. Ootte kumpainenkin niin taitavia! :) Aattelin tehdä ristiäisiin sitä Tarun mustikkajuustokakkua, jossa oli vanilijakiille päällä. Oliko sekin tosi hyvää? ;)

    VastaaPoista
  4. Näyttää jälleen kerran todella hyvältä. Olen kokeillut tyrnimoussea täytekakun täytteenä ja toimii!

    VastaaPoista